Tort Sachera

Oryginalny Tort Sachera to symbol Wiednia i zachwyca od lat. W oryginalnej wersji podawany z bitą śmietaną i filiżanką kawy w hotelu Sacher. Wielbiciele czekoladowych wypieków mogą samodzielnie przygotować go w domu. Muszą liczyć się z tym, że żadna kopia nigdy nie dorówna oryginałowi. Któż jednak nie chciałby spróbować delikatnego ciasta przełożonego lekko kwaskowym dżemem z moreli?

Tort został po raz pierwszy przygotowany przez austriackiego cukiernika Franza Sachera. Kiedy w 1832 roku stanął on przed zadaniem stworzenia wyjątkowego deseru dla klientów cukierni we Wiedniu. Zdecydował się stworzyć zupełnie nową recepturę na ciasto czekoladowe. Zapewne w najśmielszych marzeniach nie spodziewał się, że niemal dwieście lat później jego przepis będzie stosowany przez najlepszych cukierników na całym świecie. Od Wiednia przez Paryż, aż po Nowy Jork – dziś wszyscy zachwycają się tym wilgotnym tortem. Być może jego sekret tkwi w prostocie. Czekoladowe ciasto z dodatkiem migdałów przełożone morelową konfiturą to coś, czemu mało kto jest się w stanie oprzeć.

Receptura nie jest skomplikowana. Tort opiera się na najlepszej jakości czekoladzie, a brak kremów i innych dodatków rekompensuje znakomity smak. Początkowo ciasto nie było nawet dekorowane. Dziś jednak na jego wierzchu znajduje się błyszcząca czekoladowa polewa, a całość wieńczy oryginalna pieczęć.

Po wielkim sukcesie, jaki odniósł wypiek, syn austriackiego cukiernika wybudował we Wiedniu hotel nazwany jego nazwiskiem. Sto lat później zaczęło dochodzić do licznych procesów sądowych, określanych mianem “tortowych procesów”. Po dziewięciu latach to właśnie Hotel Sachera uzyskał wyłączne prawo do sprzedawania wypieku pod tą nazwą.

Co ciekawe, dokładny przepis na oryginalny Tort Sachera jest pilnie strzeżony. Hotel zostawia jednak furtkę dla cukierników na całym świecie, publikując na swojej stronie roczne zużycie składników. Na podstawie tego tworzone są liczne wariacje na temat tego tortu. Specjaliści na całym świecie próbują jak najdokładniej odtworzyć oryginalną wersję, a amatorzy pieczenia w domach raczą w swoich domach gości tym niezwykłym czekoladowym wypiekiem.

Można go kupić niemal w każdej restauracji ale ja proponuję udać się do źródła czyli Sacher Hotels. Najmniejszy rozmiar Tortu Sachera o sympatycznej nazwie to liliput a jego cena wynosi 11 EUR ale warto:)

Przydatne linki:
Tort Sachera na wikipedii
Strona hotelu Sacher


Pokaż Wiedeń w 48 godzin na większej mapie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *